utorok 1. apríla 2014

Konečná: Brno


pro brno o brně, o konci světa. pár písmenek a pohlednic, příběhů.

Jeden z mojich obľúbených vtipov o Brne vlastne vôbec nie je vtip.

Brno je nemecké centrum spojené šalinami s českými dedinami.

Z historického hľadiska je to fakt, ktorého dopad je výrazne citeľný aj v súčasnosti.
Ako často väčšina ľudí prechodne žijúcich v Brne prekračuje v dopravnom prostriedku hranicu (nepochopenej) zóny 100? Zväčša pri ceste do Kampusu, či na Technologický park. A ako často dobrovoľne, cielene a s nadšením? A viete, čo je na samých okrajoch zóny 101? 

Sadnúť do náhodnej šalinky, odviesť sa až na konečnú, na kolenách mapa a nadšené pozorovanie toho, čo vidím za oknom, patrilo najmä môj prvý brnenský rok k hlavnej náplni voľného času. Akonáhle sa prekročí druhý mestský okruh, človek sa dostáva do iného sveta. Je na výlete. Na malomeste. Na dedine. V lese. Vystúpiť a pozorovať svojrázny život tak odlišný od toho rozmaznaného, (relatívne) upraveného, kaviarenského, v komfortnej bubline centrum. Nebáť sa prekročiť hranice, najlepšie zážitky často čakajú práve za nimi. 

A ak sa bojíte vydať na túru sami, Konečná: Brno bude vašim sprievodcom. Nezľaknite sa opisov určitých miest, ktoré sa zdajú príliš drsné, či naturalisticky zobrazené. Oni nehľadajú špinu, či extrémy, prezentujú Brno také, aké je. A vedzte, že tých konečných je v Brne obrovské množstvo a škála akejsi objektívnej príjemnosti je v nich pestro zastúpená. Dozviete sa aj dačo nové o fungovaní, režime či histórii šaliniek, viď reporty z vozovní. A pozriete sa na množstvo miest, kde ste napriek veľkosti (či skôr zdanlivej malosti) Brna s veľkou pravdepodobnosťou ešte nikdy neboli. 

Píše Vladan, fotí a gifkuje Libor. Práve s nimi sa konal Fotovýlet na konečnej, kde sme sa im s Annou vtreli do remesla. Ich článok pesničku z Obřan nájdete TU, môj „backstage“ fotoreport nižšie. Pripájam FB funpage pre záujemcov.


(A k téme spoznávania a užívania mesta sa budem ešte vracať.)








5 komentárov :

  1. Brnenské okraje a iné končatiny... pripomenula si mi, ako som chvíľu bývala v Tuřanech, vraj je to ešte Brno, aj keď cedulka už bola preškrtnutá. Bolo tam zvieracie krematórium a veľa ničoho. A viadukt a na jeseň veľa červeného lístia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. áno, keď vystúpiš na konečnej Obřany- Babická a ideš ďalej cyklostezkou

      Odstrániť
  3. Brno je kúzelné v každom mieste :) pekný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť